Saturday, September 29, 2012

Jassmonsteret vurderer og oversetter prerelease-promoene (RtR)

Jeg skal skrive litt om kortene man får utdelt på prereleasen for det neste Magic-settet, Return to Ravnica (RtR), som er en reise tilbake til det populære settet fra 2006. På prereleaser får alle utdelt et spesielt kort for å delta, kalt "promokort", som er et ikonisk kort fra settet, men denne gangen vil kortet også ha noe å si for selve spillet: det kan brukes i decket du bruker denne dagen! Det pleier nemlig ikke være sånn.  Hver promo tilhører et av de fem guildene(foreninger) i Return to Ravnica.

Én ting jeg vil få fram er hvor mye vi går glipp av som er fremmedspråklige for disse engelskspråklige kortene. For meg personlig, og sikkert for svært mange norskspråklige, er mange av navnene på kortene bare ordbilder å pugge, fraser uten noen betydning, eller kun med et visst snev av betydning. Ta f.eks. det første kortet her - Archon of the Triumvirate - kan du forklare meg hva archon betyr, sånn på sparket? Kan du gi meg et norsk ord for det?  For de som har engelsk som morsmål er magic en helt annen saga. NEI, FOR EN VERDEN VI GÅR GLIPP AV.

Jeg vil i tillegg vise begge varianter av kortet, ettersom promoene har en annen kunst, eller art, enn kortet du finner i RtR. Promoene er jo faktisk med i settet det promoverer. Promoversjonene vises til venstre, det er de med datostempel i bildet, mens den vanlige kunsten fra RtR ser du til høyre. Imens jeg skrev dette innlegget innså jeg hvor fryktelig subjektivit det er å vurdere kunst, og hvor teit det er å si at noe er pent eller stygt, på generellt grunnlag. Man kan bare beskrive delårsaker til at man liker noe - man kan ikke si at man liker noe pga. de delårsakene i utgangspunktet.

For mer informasjon og bilder av disse og de andre promokortene fra prerelease-eventen, kikk på denne siden (wizards.com)

Azorius (W/U) - Archon of the Triumvirate

Archon of the Triumvirate 5WU  4/5, Flying, attacking detain 2

Navn: Formynderskapets overhovud  
Archon betyr leder eller hersker, mens triumvirate betyr trio; altså en gruppe på tre, helst i sammenheng med politsik styre, offentlig administrsjon el. borgerskapet. På bildet ser man bare én person, da, og det er fordi archon, det er elderen. Det er sjefen for byråkratiet, det her. Forsøkt oversatt blir det "Formynderskapets overhovud", ettersom bokmålsordboka i sitt eksempel nevner "...et formynderskap på tre personer styrte landet..." Flavormessig ser vi dette i at han har kjempestor makt og arresterer masse hver gang han slår: også kjent som Azorius' nye stikkord i RtR, nemlig detain. Han flyr selvfølgelig fordi han har en...hund med horn og vinger?

Stats: Manakosten er i praksis 8, pga. dobbelfarge. For åtte mana 4/5 flying, pluss at man slår gjennom blokkere og delvis fogger motstanderens neste tur. 8 mana i disse fargen? Tenk, disse fargene har tilgang på konterspells og flere detain-dyr, så det skal la seg gjøre, hvis du kjører kontroll/tempo på prereleasen. Jeg synes den er balansert. 4/5 flying ellers koster sju uansett, vanligvis..i hvitt 6. I hvitt koster 4/5 flying 6 mana, og da er det snakk om rares med en god ability slengt på i tillegg. Helhvitt har jo som regel bedre dyr enn hybrider med blått i, men så har den en ganske god evne, denne også. Det som er så synd med store kort er at du betaler sju denne runden og så skjer det noe like etterpå -  died to removal. Removal, eller knert, som jeg liker å si, er og vil alltid være OP i denne sammenhengen, sju mot to, men man vinner ikke med Doomblade alene, bortsett fra når man spiller Delver (et blått egentlig aggro-kontroll-deck i standard basert på pesten Delver of the Secrets).

Kunsten:
Alle promobildene som vist på Wizards nettsider, og dermed også på nesten alle bildene man finner på nett ser ut til å ha fått redigert på seg et slags regnbueglans som skal etterape foil-effekten. Det gjør dem fine i fargene, men stemmer nok ikke helt med virkeligheten. Promoen har en så fin kombinasjon av blått, gult og rosa i fargene som ikke kan overvinnes, tilogmed med en anelse grønt i sentrum som lenker det blå og det gule. Den andre versjonen er kjedelig i fargene med brunt, mørkt og rosa, rett og slett. Bortsett fra fargene har figuren til høyre en mektigere framtoning.Izzet (U/R) - Hypersonic Dragon


Hypersonic Dragon 3UR, 4/4. Flying, haste, Sorcery flash

Navn: Hypersonisk drake
Denne var litt greiere fordi ordene ligner noe vi er kjent fra før. En direkte oversettelse blir  "Hypersonisk drake". Hypersonisk betyr raskere enn lyden, og flavormessig får det utslag i at kortet har haste og skjenker "haste", eller flash, til alle sorceries.

Stats: 5cmc tofarget blir til 6cmc i vanskelighetsgrad å kaste. Vanligivs får ikke blått og rødt gode dyr, og en 4/4 ligger vanligvis på 5cmc med en ulempe. Denne har tre evner til samme prisen, der to av dem er særs relevante i limited.

Kunsten: Den med regnbuefarger er kulst. Rtr-versjonen ser feil innrammet ut. Maleriene/bildene som kunstnerene lager for Wizards er vanligvis større enn det som synes på kortet, så de må lage et utsnitt. Her skjæres dragens vinger bort. VINGEKLIPPET!

Rakdos (B/R) - Carnival Hellsteed

Carnival Hellsteed 4BR, 5/4. First strike, haste, unleash

Navn: Gangar frå helvetets karneval
Carnival betyr karneval, men jeg har lyst til å se litt mer på latinen,  - jeg føler at carnival her, i forhold til bildet, spiller mer på at dyret er kjøttsultent eller er fullt av begjær for blod og gørr. Steed er et gammelt ord for hest, så ganger passer her. Det blir altså "Gangar frå helvetets karneval".

Stats: I utgangspunktet synes jeg 5/4 for 6 er dyrt, med tanke på fargekravet, men samtidig har ikke rødt og sort effektive dyr, heller. Nå glemte jeg helt keywordsene den har, da. Med unleash kan den bli en 6/5, og det PLUSS first strike - slår øyeblikkelig ned alt som kommer i sin vei - og haste  - uten å nøle - gjør at den egentlig IKKE, og det er det som gjør at den egentlig ikke er så dyr. Et late-game-kort som vinner for deg, eller gjør stor skade. Den blokker jo rimelig bra, også, med first strike.

Art: Promoarten er rotete og skal liksom etterligne en kaotisk, tradisjonell malemetode. Jeg foretrekker de klare flatene og treenigheten av sort, rødt og gul er mye bedre i Rtr-versjonen.

Golgari (B/G) - Corpsejack Menace

Corpsejack Menace 2BG, 4/4, Counter doubling

Navn: Daudemann sin trugsel
Menace betyr trussel eller farge, mens Corpsejack høres ut som en kar som pleier å mishandle eller håndtere lik. Jack kan jo bety fyr, eller å knabbe. Jeg har lyst til oversette navnet til Daudingmanns trussel, selv om det er en semantisk drift som gjør denne fungusen til en trussel for døde menn, istederfor at han er en trussel som holder på med lik.


Stats: Her har vi et kort med lik power/toughness som CMC! Det gjør ikke noe spesielt i seg selv, men krever at man bygger rundt det. Med unleash og scavenge, og instanten Common Bond (G/W som legger counters på target creature) kan dette gi mange sterke, raske dyr. Man er avhengig av at den kommer tidilig ut for å få noe ut av det, siden de fleste unleash-dyrene er små i prisen. Samtidig så vil ekstra counters gi alle dyrene mer late-game-styrke.

Kunsten: Rtr-versjonen er nifs og aktiv med åpen munn og tentakler overalt, men igjen bærer kortet preg av dårlig utsnitt og lite gyllent snitt. Et større utsnitt ville kanskje vist mer av den lyse bakgrunnen og gitt mer rom for kontrast. Promoversjonen er mer gyllent-snittisk og har solstråler!

Selesnya (G/W) - Grove of the Guardian

Grove of the Guardian, T: Add (1) mana, 3GW, T, Convoke 2, Sac

Navn: Vaktarlunden
Denne var grei. Grove betyr lund, og guardian kan oversettes enten med verge eller  beskytter/vokter, og der er vokter det mest nynorske ordet. Vi foretar også en snuom på ordene, siden man på norsk heller setter sammen ord enn å skrive dem som Lunden til vaktarne.

Stats: Det eneste landet blant promokortene, som dermed ikke tar opp plass i blant 23 spellsene, men blant landene i draft-decket. Man trenger likevel to dyr for å kunne aktivere abilityen, men spiller du token-deck, er det nok ikke noe problem. 8/8 for fem, pluss to dyr som du helst skal ha i mangfold dersom du spiller dette kortet? Det er effektivitet, det. Dessuten er det bare bounce og røde burn-spell som kan fjerne dette kortet (pluss pacifism, da så klart, men G/W kvitter seg greit med dét).

Kunsten: Siden det er et land, er dessverre store deler av kortet grått. Det trekker ned, men det er ikke rammen jeg skal vurdere, det er bildet. Rtr-versjonen har en fin kontrast mellom lys og mørke, men siden jeg personlig synes grå bygninger er grå og  kjedelige, vinner den lyse lunden med epletrær og fine, lyse farger. På den andre siden gir det mørke bildet til venstre mer inntrykk av at det ligger noe enormt på lur der inne.


Hvilket kort er best, da?

Jeg aner ikke hva som er sterkest, egentlig: Archon er litt i dyreste laget, men hvis du får den på banen, stenger den ned eventuelt drit på motstanderens bane hver tur - og det dritet er lite med tanke på at hvitt/blått kan ha kontringer/enchantments som fjerner alt og samtidig gir deg masse tid. Izzets er jo en 4/4 flying med haste, for 5, og det er knallbra i limited, uansett! Hellsteed vil kjøre over alt den kommer over, dersom unleashed. Corpsejack, derimot, gjør ikke så mye med mindre du får gode kort i de fargene som lager counters, men er likevel en 4/4 for 4. Grove er jo et land, som ikke vil ta opp plass i drafte-decket ditt, og som lager en 8/8 vegg som både slår og står.

Alt kommer jo an på sealed-poolen din, uavhengig av hvilket guild du velger i starten, og kanskje, hvilke fargekombinasjoner som har best COMMONS! Promoen er bare et av førti kort som du skal trekke, det er ikke sikkert du ser det i løpet av turneringen, engang.

Lykke til!

No comments:

Post a Comment